grawe_b

Kapcsolat

GRAWE Életbiztosító Zrt.
1124 Budapest
Jagelló út 20/A.

+36 1 202 1211 +36 1 355 5530 E-mail: info@grawe.hu
Inhalt:

A GRAWE Konszern rövid története

 
 
Erzherzog Johann

"Sokak egyetértésében rejlik az az erő, mely jót eredményez. Mindenki feladata, hogy ehhez hozzájáruljon."
János főherceg, 1846.


A Grazer Wechselseitige kölcsönösségen alapuló biztosítótársaságot Habsburg-Lotaringiai János főherceg alapította az egységben rejlő erő tézisére alapozva.


A "Steiermark, Karintia és Krain tartományokat összefogó, császári-királyi, belföldi osztrák tűzkár-biztosítóintézet" 1828. július 14-én – János főherceg előkészületi munkáját követően – kapta meg I. Ferenc császártól az alapító engedélyt, s ezzel letették a Grazer Wechselseitige közel 200 éve tartó sikertörténetének alapkövét. Ami korábban tisztán osztrák vonatkozású biztosítóként indult, mára már elismert nemzetközi, közép- és kelet-európai konszernné nőtte ki magát.


A közel két évszázaddal korábbi alapítás óta megannyi fordulatokkal teli év telt el, a gazdasági fellendülés időszakát kihasználva hosszú ideig sikeresen át tudta vészelni a válságos időket a biztosító. A két világháború, az 1873-as tőzsdekrach, az 1929-es "fekete péntek" vagy az 1973-as kőolajár-sokk sem tudta megrengetni a feltörekvő vállalatot. A geo-, és gazdaságpolitikai változások a Grazer Wechselseitige területi tevékenységi köreinek korlátozását eredményezték, a közelmúltban mégis megteremtették a lehetőséget arra, hogy a vállalat ma már 13 országban képviseltetheti magát leányvállalataival.


A vállalat kompetenciáját később nem csak biztosításra, hanem banki és ingatlan tevékenységekre is kiterjesztették. A Grazer Wechselseitige korán – már a tőkepiacok gazdaságtörténetileg visszatérő válságainak idején - elkezdett ingatlanokkal foglalkozni. A banki szektorban való tevékenykedést az átfogó ügyfélgondozás igényével összefüggésben kezdték meg.


Közel 200 évvel az alapítás után a közös felelősségről szóló, eredeti alapító-gondolat időszerűbb, mint valaha: csak akkor biztosítható a gazdasági egzisztencia, ha időben gondoskodunk róla.