Ugrás a tartalomra

Életbiztosítások teljes költségmutató (TKM) értékei

A hazai életbiztosítóknak a jelenleg értékesített megtakarítási jellegű életbiztosítási termékeire 2016. július 1-jétől kötelező jelleggel meg kell határozni a teljes költségmutató (ún. TKM) értékeket. A TKM egy értékben összegzi a szerződéssel kapcsolatban felmerült valamennyi költséget, vagyis megmutatja, hogy az adott tartam esetében éves szinten mekkora hozamveszteség éri azt, aki a tartam során elért hozamot az adott klasszikus életbiztosítási terméken keresztül érte el, nem pedig egy költségmentes befektetés keretein belül.


Teljes életre szóló életbiztosítások esetében az adott tartamokra nem a lejárati összeget, hanem a visszavásárlási összeget kell alapul venni (tekintettel arra, hogy ezen életbiztosítások nem rendelkeznek lejárattal).


Alapesetben egy klasszikus megtakarítási jellegű életbiztosítási termékre 3 darab TKM értéket kell meghatározni: folyamatos díjas életbiztosítások esetében a 10, 15 és 20 éves tartamokra, míg egyszeri díjas életbiztosításokra az 5, 10 és 20 éves tartamokra. A TKM százalékos értéke jellemzően csökken a tartam növekedésével, azonban amennyiben valamely két fenti szomszédos tartam között a TKM értéke nem folyamatosan csökken (pl. GAW11 termék a 10. és 20. év között), úgy a két kitüntetett tartam között valamennyi évre külön-külön is be kell mutatni a TKM értékeket.


2017-től kezdve a nyugdíjbiztosítási termékeknél feltüntetjük az adójóváírással mérsékelt költségmutatót is, ami megmutatja, hogy ha a tartam végéig az adójóváírás jelenleg érvényes szabályai változatlanok maradnak, akkor azt is figyelembe véve mekkora a hozamveszteség.
A GRAWE Életbiztosító Zrt. életbiztosítási termékeihez tartozó TKM ügyféltájékoztatók megtalálhatóak a Biztosító honlapján az adott termékhez kapcsolódó letölthető dokumentumok között (pdf formátumban).


Felhívjuk figyelmüket, hogy 2016. július 1-jét követően az összes hazai biztosító megtakarítási jellegű (klasszikus és unit-linked) életbiztosítási termékére vonatkozó TKM értékek és információk is elérhetőek az MNB honlapján.

Forintos termékek TKM értékei

Eurós termékek TKM értékei

TKM ügyfél-tájékoztató letöltése

Hasonlítsa össze termékeink TKM értékeit a Magyar Nemzeti Bank Életbiztosítások költség-összehasonlító alkalmazásával és bizonyosodjon meg róla, hogy a legjobb helyen jár.

Pl.: Életbiztosítás, Nyugdíjbiztosítás.